Filme | Cluj-Napoca

Și caii sunt verzi pe pereți (2012) –

Regizor: Dan Chișu

Durată: 107 minute

Gen: Comedie

Rating: Nerecomandat sub 15 ani

Distribuție: Anca Florescu, Adrian Titieni, Tudor Smoleanu, Ionut Vișan

Filmul relatează povestea a două destine din universuri sociale complet opuse, cel a lui Tocitu, un mărunt funcționar în prag de pensionare, dat afară din cauza incapabilității de a lucra pe calculator, și al lui Marius, un tânăr care se folosește de un nume fals – întâmplător, Tocitu – pentru a câștiga un premiu la o tombolă. În fapt, ambii sunt mânați de același vis, care a dominat primii ani de după Revoluție, visul îmbogățirii rapide și fără prea mult efort.

Premii: UCIN – Premiul de Interpretare Masculina Rol Secundar (Tudor Smoleanu), 2012

Trailer aici.

Strada Speranței | Mercy Street (2016)

Regizor: Ștefan Buzea, Alexandru Buzea, Nicolae Radu (II)

Durată: 74 minute

Gen: Animație

Rating: AG

Distribuție: Alex Bordeanu, Ionuţ Grama, Cristian Iacob, Vlad Rădescu, Marius Stănescu, Duţă Şerban, Andrei Stanciu, Laurenţiu Munteanu

Mercy Street este povestea unui băiat de 10 ani, Lorenz, care descoperă un pasaj secret spre o lume secretă sub lumea noastră, care îl va duce într-o mare aventură cu scopul de a salva muzica lumii.

Pentru Lorenz, în vârstă de 10 ani crescut doar de tatăl său, o excursie în pădure se transformă într-o aventură incredibilă prin lumea secretă Havala, unde descoperă planul malefic al lui Marcus, proprietarul unei companii miniere, unde tatăl său lucrează ca inginer. Marcus este, de fapt, un geniu malefic, care încearcă să fure muzica din lumii noastre și s-o transforme într-o sursă uriaşă de energie pe care vrea s-o folosească ca să devină nemuritor.

În încercarea lui de a salva muzica, Lorenz se poate baza doar pe cei trei prieteni marginalizați, care sunt muzicieni: părintele Abbey – confidentul și mentorul lui, și cele două pisici ale lui. Tatăl lui Lorenz este arestat de soldații lui Marcus și forțat să se alăture fiului său în această lume secretă când Lorenz și prietenii săi se îndreaptă spre Havala. Ei vor primi ajutor neașteptat  din partea unei fetițe pe nume Havva, singurul supravieţuitor al lumii subterane, care le devine prietenă şi susţinătoare.

Lorenz și prietenii lui vor reuși în cele din urmă să dejoace planurile lui Marcus și să salveze muzica şi lumea, dar sfârșitul poveștii vine cu o răsturnare de situaţie uluitoare, în care Lorenz decide să se sacrifice pentru a-şi salva prietenii.

Trailer: aici.

Independența României – cine-concert Irina Margareta Nistor & Foley’Ala

*Proiecţie de film mut cu sound-design live și inserturi din memoriile Regelui Carol I

– Independența României: Războiul Româno-Ruso-Turc 1877 (1912) –

Regia: Aristide Demetriade, Grigore Brezeanu

Scenariul: Petre Liciu, Aristide Demetriade, Constantin Nottara

Producători: Leon Popescu, Grigore Brezeanu, Pascal Vidrașcu, Societarii TNB

Durată: 82 minute

Țară: România

Anul: 1912

Muzica originală: Foley’Ala (București-Cluj):

Alin Zăbrăuţeanu – foley, electronics, live processing

Maria Petrescu – oboi, flaut drept

Alina Agafiței – voce, percuție 

Radu Rădescu – percuţie, selecție texte

Irina-Margareta Nistor – Vocea Filmelor (lectura textelor)

Psihanalizat de dr. Florian Predescu (on-line din Corsica) și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor.

Amfiteatre și închisori (2010)

Regizor: Nicolae Mărgineanu

Montaj: Nita Chivulescu

Mixajul: Nicolae Margineanu jr.

Muzica: Petre Margineanu

Durată: 50 minute

Gen: Documentar

Drumul tatălui regizorului Nicolae Mărgineanu a început în 1905, în satul Obreja și s-a sfârșit în 1980 la Cluj: a început deci în Imperiul Austro-Ungar, a fost martor al Unirii din 1918, a trăit sub trei regi: Ferdinand, Carol al II-lea, Mihai I și a parcurs toate dictaturile din Romania, de la cea regală la cea legionară, apoi la cea antonesciană și, în final, la cea comunistă. S-a născut sub Frantz Iosef și a murit sub Ceaușescu.

Nicolae Margineanu a fost unul dintre cei mai mari psihologi români. A făcut stagii de specializare la Leipzig, Berlin, Hamburg, Paris, Londra, a fost bursier Rockfeller la Harvard, Yale, Columbia, Chicago și Duke.

A fost arestat în 1948 și a stat 16 ani în închisoare, trecând prin infernul pușcăriilor Malmaison, Jilava, Pitești, Aiud și Gherla.

Trailer aici.

Păcală (1974)

Regizor: Geo Saizescu

Durată: 126 minute (II părți)

Gen: Comedie

Rating: AG

Distribuție: Sebastian Papaiani, Mariella Petrescu, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Vasilica Tastaman, Octavian Cotescu

Păcală este unul dintre cele mai iubite filme de comedie românești.  Regizat în 1974 de Geo Saizescu, după un scenariu scris de Dumitru Radu Popescu și Geo Saizescu, filmul ne aduce povestea lui Păcală, personajul principal al filmului, un erou al snoavelor populare românești, cunoscut pentru umorul și istețimea sa. 

Îi revedem aici pe unii dintre cei mai mari actori români, în rolurile principale: Sebastian Papaiani, Mariella Petrescu, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Vasilica Tastaman, Octavian Cotescu, Mariana Mihuț, Aurel Cioranu, Cosma Brașoveanu, Tanți Cocea, Ion Besoiu, Ovid Teodorescu, Ștefan Bănică, Geo Saizescu, Nucu Păunescu și Ileana Stana Ionescu.

Filmul este alcătuit din două părți: prima parte are 65 de minute, iar partea a doua 61 de minute. Cei doi scenariști au primit în 1974 Premiul special al juriului Asociației Cineaștilor din România (ACIN) pentru contribuția lor la promovarea comediei cinematografice românești.

Păcală se află pe locul al doilea în topul celor mai vizionate film românești din toate timpurile, după cum atestă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România.

Trailer: aici.

Scurtmetraje românești cu personaje principale la feminin

Porumbel – (regia: Răzvan Ursuleanu)

Feeding friends – (regia: Răzvan Ursuleanu)

Titus și Mirabella – (regia: Melania Crișan)

The insiders – (regia: Maria Forrester)

Ecce H… omulețul – (regia: Bogdan Mihăilescu)

America – (regia: George ve Gänæaard, Horia Cucută )

Psihanalizate de dr. Andreea Chițu (on-line) și cine-interpretate de Irina-Margareta Nistor (via ZOOM).

Feeding friends 

Regia: Răzvan Ursuleanu

Titus &  Mirabella

– 2020 –

Regia: Melania Crișan 

Distribuție: Nicolas Bach, Melania Crișan, Axel Moustache

Durată: 21 minute 

Țară: Germania 

Gen: Comedie/AG 

Titus & Mirabella este o comedie romantică, regizată de către actrița Melania Crișan. Scurtmetrajul prezintă povestea unei prime întâlniri între un el și o ea, care nu au mai avut o relație romantică până acum, dar care își doresc cu disperare una. 

Filmul a câștigat și premiul pentru Cea mai bună comedie la ediția din august a premiilor Oniros Film Awards în Italia, în cadrul cărora cei doi actori au fost nominalizați pentru Cel Mai Bun Duo Actoricesc. De asemenea, scurtmetrajul mai are alte două nominalizări: una pentru Cea Mai Bună Comedie Romantică la Portland Comedy Film Festival și una pentru Cel Mai Bun Film Internațional la Austin Comedy Short Film Festival.

The insiders

– 2020 –

Regia: Maria Forrester 

Gen: Comedie/AG

O comedie despre un cuplu care trece împreună prin perioada de izolare. 

Ecce H… omulețul

– 2016 –

Regia: Bogdan Mihăilescu

Durata: 16 min 

Gen: Documentar

Țară: România

Un film documentar de ficţiune și animaţie. Situaţia din film este fictivă, cu presupuse interviuri ale unor personaje din desenele animate ale lui Gopo, interviuri luate în ziua de azi. Dar tot ce povestesc personajele sunt fapte reale bazate pe amintirile mele personale din perioada când am avut privilegiul să îl cunosc pe Ion Popescu Gopo. 

Filmul a participat la festivalul Dakino în 2016.

Trailer aici.

America

2019

Regia: George ve Gänæaard, Horia Cucută

Distribuție: Daniel Popa, Octavian Boțel, Eli Lester

Durata: 2 minute

Țara: România, SUA

Scurtmetrajul prezintă încercările lui Frederik de a crea cel mai sigur loc posibil, unde este protejat de minunatele sale ziduri într-o cameră plină cu arme.

30 de ani și 15 minute (2020)

Regizor: Ștefan Mandachi

Distribuție: Ștefan Mandachi, familia Dura, Bianca Alexandra Spînu, Rareș Bogdan, Moise Guran, Petre Roman, Lucian Mândruță, Adrian Năstase, Dan Barna, Ludovic Orban, Mihai Chirica

Durată: 95 minute

Gen: Documentar

Rating: AG

La 30 de ani de la căderea regimului comunist, România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește kilometrii de autostradă, dar pe locul întâi la numărul de morți în accidente rutiere. 

Antreprenorul Ștefan Mandachi construiește 1 metru de autostradă pe terenul lui,  pentru a atrage atenția autorităților care, în ciuda multiplelor promisiuni, nu au reușit în toți acești ani să construiască o autostradă în toată regiunea Moldovei. Ștefan Mandachi cheamă românii din țară și din diaspora la o grevă de 15 minute în semn de protest.

Cine sunt cei vinovați pentru lipsa autostrăzilor în România? Întrebare la care încearcă să răspundă politicieni, jurnaliști și victime ale accidentelor rutiere.

Răspunsul e copleșitor.

Trailer aici.

Invitat special: Ștefan Mandachi (regizor)