Program | Cluj-Napoca

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE PSIHANALIZĂ ȘI FILM, CLUJ-NAPOCA

EDIȚIA A IV-A, 20-22 OCTOMBRIE 2023

Cinema Victoria

Despre medici și vise, dar și despre cel mai bun prieten al omului, pe pământ și în spațiu

PROGRAM COMPLET

📅 Vineri, 20 octombrie 2023

🕒 Ora 18.00

DESCHIDEREA OFICIALĂ A FESTIVALULUI

Participă: Irina-Margareta Nistor, Vlad Ivanov, Andrea Sabbadini, Ilinca Bălaș, Oana Paveliuc, Ștefan Feldmann

🕒 Ora 19.00

FASCINATIE/SPELLBOUND (SUA,  1945), 111 min. – AG

Regia: Alfred Hitccock

Cu: Ingrid Bergman, Gregory Peck

Film bazat pe psihanaliza lui Freud, „Fascinație” este o producție marca Alfred Hitchcock, ce reunește două nume sonore din industria filmului, Ingrid Bergman și Gregory Peck. Filmul a avut șase nominalizări la Oscar (inclusiv pentru cel mai bun film și cea mai bună regie) și a câștigat premiul pentru cea mai bună coloană sonoră (Miklós Rozsa), muzica sa fiind ideală pentru atmosfera onirică și tensionată a peliculei. Secvența visului a fost magnific concepută vizual de Salvador Dalí și a rămas emblematică până astăzi. „Fascinație” nu este un film tipic stilului lui Hitchcock, dar este un adevărat film noir, specific anilor ’40, care pătrunde în tainele psihiatriei și psihanalizei, explorând secretele ascunse în spatele viselor noastre.

Psihanalizat de Andrea Sabbadini și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor

📅 Sâmbătă, 21 octombrie 2023

🕒 Ora 14.00

SIMȚUL LUMINII (documentar, RO, 2023), 53 min. – AG

Regia, scenariul, imaginea și producția: Dragoș Zămosteanu

Film realizat cu sprijinul Institutului Național al Patrimoniului

Mai interesează pe cineva că până nu demult „a fotografia” nu era sinonim cu simpla apăsare a unui buton? Documentarul este povestea unui maestru al fotografiei: Viorel Simionescu.

„Pasiunea expedițiilor în munți a venit la pachet cu cea pentru fotografie. Dar nu a existat bucurie mai mare decât atunci când s-au născut Horia și Vlad, copiii noștri: ai lui Carmen și ai mei. Ne-a plăcut foarte mult natura și, fotografiind-o, am luat-o acasă. Așa cum am încercat să fac cu multe momente din viața noastră. Și cum mi-a plăcut foarte mult să călătoresc, în lupta cu timpul nu eu am fost câștigător. Dar grație fotografiilor am retrăit o mulțime de clipe! Pentru că atunci când revăd o fotografie pe care am făcut-o, mi-aduc aminte întreg contextul… Pentru mine fotografia nu e doar un fel de mașină a timpului… e viața mea.” (Viorel Simionescu)

Participă: Dragoș Zămosteanu

Psihanalizat de Ilinca Bălaș și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor

🕒 Ora 17.00 

LAIKA ȘI VĂZDUHUL

Spectacol-lectură cu muzică originală live și proiecții video

Vlad Ivanov – actor

Alin Zăbrăuțeanu – compoziție, electronice

Radu Rădescu – concept, scenariu original, visuals

Scenariul acestui spectacol este construit pe modelul monodramei alternative, în care se împletesc vocile celor doi eroi ai povestirii, inginerul Serghei Koroliov, creatorul programului spațial din URSS,  și cățelușa Laika, prima pasageră a unui zbor spațial pe orbita Pământului. Treptat, în narațiune își fac loc relatări ale unor fapte, întâmplări și senzații trăite, introspecții, confesiuni și meditații din universul intim al celor două personaje, care oferă componentelor muzicale și vizuale sursele de inspirație, în cele mai cunoscute sau mai puțin cunoscute repere din odiseea spațială sovietică.

Protagoniștii spectacolului își povestesc viața, alternativ, la persoana întâi, punând alături, nu neapărat într-o ordine cronologică, amintiri, impresii, dialoguri și frânturi de realitate sau de autoficțiune, toate acestea fiind însoțite de muzică originală live și proiecții video de arhivă, care potențează momentele esențiale străbătute pe parcurs de cele două personaje.

Prin cuvânt, muzică și imagine, se construiesc pas cu pas semnificațiile emoționale și reflexiile mediatice a două destine intersectate, privite printr-un melanj între subiectivitate și detașare. Spectacolul vorbește despre condiția eroului de orice natură din perspectiva relației dintre libertate și constrângere într-un regim totalitar, dar mai ales despre trăirile interioare ale unor ființe extrem de diferite, dar care au în comun atitudinea – voluntară sau involuntară – față de resorturile implacabile ale istoriei. 

Psihanalizat de Ilinca Bălaș, Oana Paveliuc, Ștefan Feldmann și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor

🕒 Ora 19.30

GHICI CINE VINE LA CINĂ?/GUESS WHO’S COMING TO DINNER (SUA, 1967), 108 min. – AP 12

Regia: Stanley Kramer

Cu: Spencer Tracy, Sidney Poitier, Katharine Hepburn, Barbara Randolph

Principiile liberale ale unui redactor de ziar, pe nume Matt Drayton (Spencer Tracy), sunt puse la încercare când fiica sa, Joey (Katharine Houghton), anunță că s-a logodit cu John Prentice (Sydney Poitier), un medic de renume internațional, dar de origine afro-americană. Christine, soția lui Matt (Katharine Hepburn) începe să accepte situația, dar Matt nu e foarte dornic să-și dea consimțământul, uitând că, atunci când este vorba de probleme ale inimii, iubirea adevarată nu ține cont de culoarea pielii. Filmul a fost nominalizat la zece Premii Oscar în 1968 și a câștigat la categoriile „Cea mai bună actriță într-un rol principal” (Katharine Hepburn) și „Cel mai bun scenariu original” (William Rose).

Psihanalizat de Ilinca Bălaș și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor

📅 Duminică, 22 octombrie 2023

🕒 Ora 14.00

CÂINELE INTERSTELAR ȘI TURBOMOTANUL/STARDOG AND TURBOCAT (animație, SUA, 2019), 90 min. – AG

Regia: Ben Smith

Cu (voci): Luke Evans, Bill Nighy, Gemma Arterton, Nick Frost

Film pentru copii – 2D, dublat în limba română

Un câine loial și o pisică justițiară pornesc într-o călătorie în era spațială pentru a-și găsi drumul spre casă.

Psihanalizat de Oana Paveliuc și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor

🕒 Ora 16.30

SCURT METRAJE

Control (RO, 2023), 26 min.

Regia: Michael Cuptor

Cu: Adelin Dajbog, Carmen Tănase, Marian Râlea, Ada Condeescu, Dan Condurache, Lumința Erga, Dan Rădulescu, Elvira Deatcu, Mihai Cuptor, George Barbu, Diana Lanțoș, Ada Antofi, Nova

Alin, un tânăr de 22 de ani, se simte foarte rău într-o seară, ceea ce declanșează o întreagă aventură pentru stabilirea unui diagnostic. Panica și anxietatea lui cresc pe măsură ce o serie de doctori îi explică problema de sănătate pe care ar putea-o avea, dar aproape toți îi mai dau analize și teste de făcut. Alin trăiește intens fiecare moment, ceea ce îl determină să fie tot mai panicat și să ajungă în fața psihiatrului.

Laureat al Diplomei de excelenţă la Gala Premiilor UCIN 2023

31 de ore (RO, 2021), 21 min.

Regia: Claudiu Mitcu

Cu: Alexandru Potocean, Vlad Ivanov, Ioana Flora, Mihai Calotă, Dana Rogoz, Ilinca Sava, Irina Velcescu

Ștefan, singurul chirurg disponibil dintr-un spital, preia un ultim pacient, după ce a lucrat o tură de 31 de ore. În ceea ce ar fi trebuit să fie o procedură simplă, operația asupra unui foarte tânăr pacient capătă un final dramatic. O radiografie crudă a sistemului corupt de sănătate din România, analizat pe fondul cronic al suferințelor, șpăgilor și amenințărilor.

Dream Sequences, 31 min.

„Nu-mi amintesc aproape niciodată visele. Dar ideea visului și felul în care funcționează visele mă fascinează. Visul este o poveste, cu structura unei povești. Păstrez mai mult senzația viselor. Prefer să combin suprafața unei povești simple cu senzația unui vis, cu abstracția posibilă într-un vis.” Afirmația aparține regizorului David Lynch, ale cărui filme sunt cunoscute pentru elementele lor de suprarealism, cu secvențe de vis sau de coșmar, cu imaginile stranii și elemente distincte de noir și neo-noir. Dar cum fucționează geneza viselor în cinema, dacă Hollywoodul a fost numit și uzina de vise? Rămâne de văzut…

Selecție: Radu Rădescu

Pacientul Nekunoscut (RO, 2023) 7 min.

Realizator: Ștefan Feldmann (proiecție urmată de un moment interactiv cu publicul)

Un mistreţ stătea pe pisc cu-n pix în plisc. Când l-a scăpat, pe locul unde pixul a aterizat, a crescut o poezie. Se spune că o imagine face cât o mie de cuvinte. V-ați întrebat, în acest caz, câte cuvinte ar fi în puţin peste 10K imagini succesive? Şi câte cuvinte se află, de fapt, într-un cuvânt? Sunteţi invitaţi la o surpriză creată din imagini, sunete și câteva cuvinte despre cuvintele din viețile noastre.

Psihanalizate de Ilinca BălașOana Paveliuc, Ștefan Feldmann și cine-interpretate de Irina-Margareta Nistor

🕒 Ora 19.30

CINE-CONCERT: GENUINE – POVESTEA UNUI VAMPIR

Un episod din evoluţia genului horror, cu pasaje din Kafka și scene din „Irma Vep”

Mira și René

Dialog dramatic inspirat din seria „Irma Vep” (2022), 18 min.

Vlad Ivanov – René (rolul regizorului din „Irma Vep”)

Irina-Margareta Nistor – Mira (rolul actriței din „Irma Vep”)

Radu Rădescu – concept, text

Genuine, a Tale of a Vampire (Germania, 1920), regia: Robert Wiene, 47 min. (restaurat) – AP 12

Muzică originală: Foley’Ala

Irina-Margareta Nistor – traducere live

Alin Zăbrăuţeanu – compoziţie, foley, live processing

Edith H. Toth – flaut, flaut drept

Radu Rădescu – concept, percuţie

Simţul vizual de factură expresionistă al lui Robert Wiene se manifestă plenar în „Genuine”, fiind concretizat – la fel ca în „Cabinetul doctorului Caligari”, creaţia sa anterioară mult mai celebră – prin decoruri distorsionate şi bizare, în tehnica perspectivei deformate, reuşind să redea astfel erotismul hipnotic în formă vizuală. Plastica expresionistă, manifestată prin decoruri pictate, perspective deformate şi machiaj strident, purtând marca perioadei anilor ’20, susţine naraţiunea halucinantă. Condensarea peliculei la restaurare face ca intertitlurile să devină astfel mai succinte şi mai dinamice.

Coloana sonoră creată de Foley’Ala constă dintr-o mixtură de sonorităţi contemporane, ritmuri insolite, referinţe la structuri arhetipale, sintetizatoare, instrumente acustice şi voce, cu modulaţii electronice şi procesare live. Pe lângă improvizaţie, atmosfera filmului este completată de traducerea live a intertitlurilor peliculei, în intonaţia inconfundabilă a „Vocii Filmelor”, Irina-Margareta Nistor.

Psihanalizat de Ilinca Bălaș, Oana Paveliuc, Ștefan Feldmann și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor

Preț bilet spectacole: 20 lei

Preț bilet filme: 15 lei

Bilete pe: www.cinemavictoria.ro

Detalii pe: www.ecranulsidivanul.ro

https://facebook.com/FestivalulDePsihanalizaSiFilm