Invitați | Cluj-Napoca

Irina-Margareta Nistor, cunoscută drept critic de film, producător de emisiuni TV și radio, profesor de română, traducător, selecționer și director artistic la numeroase festivaluri, a adus în România, în 2012, Festivalul de Psihanaliză și Film „Ecranul și Divanul”.

Pasiunea pentru cinema i-a adus și titlul de „vocea” filmelor din anii ’80, odată cu subtitrarea și dublarea a peste 6000 de filme. 

Pentru viața de film a Irinei Margareta Nistor, Ilinca Călugăreanu a realizat documentarul Chuck Norris vs. Communism (2015), fiindu-i dedicat în întregime. 

La Iași, Irina Margareta Nistor este prezentă constant, în cadrul festivalului Serile Filmului Românesc, unde a trecut de la invitat la consultant cinematografic, apoi la onoranta funcție de Ambasador cultural al festivalului. Din 2017, s-a alăturat cu drag și proiectului Centenarul Filmului Românesc, îndeplinind același rol.

De la recitarea poeziei Cetatea Neamțului, la una dintre festivitățile liceului și până la alimentarea dorinței de a deveni actor nu mai rămăsese decât un pas pe atunci: înscrierea la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale (UNATC). Astăzi, Adrian Titieni este antrenor în formarea tinerilor actori, profesor universitar și coordonator la Departamentul Arta Actorului și a fost rector al UNATC. Preocupările sale pedagogice nu se opresc aici, actorul discută despre posibilitatea studierii artei dramatice și cinematografice în licee, proiect cunoscut sub denumirea de Teatru și film în școli.   

Profesia de pedagog este în strânsă legătură cu cea de actor, fie că vorbim de film, fie că vorbim de teatru. Actorul are până în prezent peste 60 de roluri în filme de scurt și lungmetraj, 20 în filme de televiziune și 35 în teatru. În ceea ce privește ultima parte, unul dintre rolurile de suflet ale acestuia este cel în care îl interpretează pe Orgon din Tartuffe, în regia lui Laszlo Bocsardi de la Teatrul de Comedie.

Lista filmelor care îl au în distribuție pe Adrian Titieni este considerabilă. Dan Pița, Elisabeta Bostan, Stere Gulea, Nae Caranfil, Tudor Giurgiu, Cristian Mungiu și Adrian Sitaru sunt o parte din regizorii români consacrați cu care actorul a colaborat de-a lungul timpului pentru Pas în doi (1984), Zâmbet de soare (1988), Stare de fapt (1996), Restul e tăcere (2008), Nunta lui Oli (2008), Bacalaureat (2016) și Fixeur (2016).

Antreprenor, avocat și fondatorul mai multor francize din România, Ștefan Mandachi s-a născut la data de 11 februarie 1986, în județul Călărași. 

Din 2009, Ștefan Mandachi face parte din Baroul Suceava ca avocat definitiv, iar după ce a urmat cursuri de cinematografie în 2016 la școala de film New York Film Academy, din Los Angeles, a regizat scurtmetrajul The Little Truth, care a fost selecționat în mai multe festivaluri de film.


După ce a fondat în 2019, împreună cu fratele său geamăn Asociația Umanitară Jeni Mandachi prin care finanțează cazuri umanitare și de adopție a câinilor fără stăpân, în data de 4 martie a aceluiași an, Ștefan Mandachi a lansat manifestul România vrea autostrăzi și sloganul #șîeu. Astfel, la „strigătul” său, în data de 15 martie 2019, timp de 15 minute, începând cu ora 15.00, milioane de români i-au răspuns participând la protest în toate zonele țării.

Absolvent al Facultății de Arte din cadrul Universității Hyperion, Cătălin Saizescu urmează cariera tatălui său, Geo Saizescu. Acesta s-a remarcat în domeniul regiei de publicitate și televiziune, iar din 2001 și până în prezent este producător de film și televiziune, dar și producător executiv al anumitor videoclipuri pentru Vița de Vie și Paraziții

De asemenea, numele acestuia se regăsește în filme precum Iubire elenă (2012), Milionari de weekend (2004) sau Grăbește-te încet (1981), fiind și producător pentru Păcală se întoarce (2006) sau Tutunul dăunează grav sănătății (2005).

În 2017, Cătălin Saizescu a regizat Scurtcircuit, primul film românesc din istorie nominalizat la Shanghai International Film Festival, unde a obținut Golden Goblet – Premiul de excelență Outstanding Artistic Achievement