Invitați | Cluj-Napoca

Irina-Margareta Nistor, cunoscută drept critic de film, producător de emisiuni TV și radio, profesor de română, traducător, selecționer și director artistic la numeroase festivaluri, a adus în România, în 2012, Festivalul de Psihanaliză și Film „Ecranul și Divanul”.

Pasiunea pentru cinema i-a adus și titlul de „vocea” filmelor din anii ’80, odată cu subtitrarea și dublarea a peste 6000 de filme. 

Pentru viața de film a Irinei Margareta Nistor, Ilinca Călugăreanu a realizat documentarul Chuck Norris vs. Communism (2015), fiindu-i dedicat în întregime. 

Psihanalist britanic, Dr. Andrea Sabbadini este directorul European Psychoanalytic Film Festival, organizat din anul 2001 în Londra, Marea Britanie. Sabbadini este membru al Societății Britanice de Psihanaliză și redactor de film la Jurnalul Internațional de Psihanaliză / International Journal of Psychoanalysis. 

Printre cărțile sale se numără Even Paranoids Have Enemies (1998), The Couch and the Silver Screen (2003), Projected Shadows (2007), Moving Images: Psychoanalytic Reflections on Film (2014). 

În anul 1969 a absolvit cursurile Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, specializându-se pe imagine film, iar un an mai târziu a început să lucreze ca operator operator de film. În anul 1978 a debutat ca regizor cu filmul Mai presus de orice, urmat de Un om în loden (1979), Ștefan Luchian (1981), Întoarcerea din iad (1983), Pădureanca (1986), Flăcări pe comori (1987). În timpul revoluției din 1989, acesta filma a Un bulgăre de humă, după care a continuat cu Undeva în Est (1991) și Privește înainte cu mânie (1992)

Stilul său este cunoscut pentru seriozitatea abordării scenelor, construcție dramatică solidă și atenția acordată partiturii actoricești. De-a lungul timpului acesta a regizat atât film de ficțiune, cât și film documentar și utilitar.

Bogdan Ilieșiu s-a născut pe data de 5 iulie 1984 la Cluj-Napoca. Acesta este absolvent al Universității „Babes Bolyai” din Cluj, acolo unde a studiat Administrarea Afacerilor în cadrul studiilor de master. De asemenea, a obținut și diploma de producător de la Institutul de Film Hollywood, din Statele Unite ale Americii. 

În anul 2013 acesta a înființat casa de producție Febra Film, care a produs scurtmetraje precum Turnul din Pisa, Farul și Dragă Moș Crăciun

Bogdan Ilieșiu va fi prezent la Festivalul Internațional de Psihanaliză și Film în cadrul serilor speciale dedicate scurtmetrajelor. 

Născut pe 11 mai 1988, Lucian Ionuț Rusu este regizor, scenarist/producător asistent și specialist în social media. La polul opus al acestor profesii care fac parte din domeniul artistic, regizorul din Cluj-Napoca este și jurist, absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, pe care a absolvit-o în 2011.

Timp de opt ani a fost scenarist/producător asistent la Look Plus – emisiunea Tonik Show.  În tot acest timp a încercat să construiască o relație cât mai bună cu filmul, la care vine și revine de fiecare dată. 

Activitatea independentă în zona aceasta creativă i-a adus câteva premii și distincții. Printre acestea se numără Premiul pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj SFR Iași (2019), Premiul II la Concursul de reclame Nescafe Talents în cadrul TIFF și Premiul I Concurs reclame Ardealul & IqAds (2016).

Spune că fiecare scurtmetraj pe care l-a realizat a fost mai bun ca precedentul, prin urmare Taxi de Niro 2, cel mai nou scurtmetraj, este cel mai bun. Printre filmele regizate de Lucian Ionuț Rusu se numără Prietenie – Baratsag 2013 și Taxi de Niro – 2018.