Pentru al treilea an consecutiv, Festivalul Internațional de Psihanaliză și Film de la Londra a ajuns la Cluj-Napoca. Desfășurată în perioada 28-30 octombrie 2022, la Cinema Victoria, aceasta a fost prima ediție organizată după pandemia de coronavirus. Peste 300 de spectatori au participat la proiecțiile de film, concertul-lectură și momentele de psihanaliză din program, bucurându-se și de prezența invitaților speciali: Irina-Margareta Nistor (cine-interpret & directorul festivalului), Andrea Sabbadini (psihanalist, fondatorul festivalului cu origini londoneze), Vlad Ivanov (actor), Ilinca Bălaș (psiholog), Ștefan Feldmann (psiholog).
Festivalul a fost deschis vineri, 28 octombrie, cu un moment-surpriză, în avanpremieră, cu ultimul rol în film interpretat de regretatul actor Ion Caramitru. În cele trei zile de festival, organizatorii și invitații speciali au pus reflectoarele pe film și psihanaliză, sub genericul „O călătorie în viitorul din trecutul regal”.
Irina-Margareta Nistor, cine-interpret & directorul festivalului: ,,Am încercat să fac o înrudire între cinema și psihanaliză și pentru că în vremea comuniștilor, vreme de 50 de ani, psihanaliza a fost interzisă. Și de aceea, a fost un lucru foarte greu să convingem lumea că psihanaliza este un lucru foarte serios și necesar pentru fiecare dintre noi. Și apoi să vezi un film din mai multe puncte de vedere… știm din start că fiecare dintre noi vede un alt film”.
În deschiderea festivalului a fost prezent și Emil Boc, primarul Municipiului Cluj-Napoca, care a subliniat importanța unor astfel de evenimente.
Emil Boc, primarul Municipiului Cluj-Napoca: „Primăria este onorată să susțină acest domeniu important al orașului: artele creative. Pentru noi, educația, arta, cultura, cinematografia și muzica reprezintă domenii fundamentale, care definesc orașul nostru, fac parte din ADN-ul nostru ca oraș”.
Aceasta a fost și prima ediție în care fondatorul festivalului cu origini londoneze, psihanalistul Andrea Sabbadini a fost prezent fizic la Cluj-Napoca.
Andrea Sabbadini, psihanalist: ,,Toată lumea spune că se bucură să fiu aici, dar de fapt este plăcerea mea să fac parte din acest eveniment și să mă aflu la Cluj, un oraș minunat. Nu este prima dată când Irina-Margareta Nistor mă invită să ne întâlnim pentru filmele pe care le psihanalizează. Mă simt îmbogățit să mă aflu aici, la Festivalul de Psihanaliză și Film de la Cluj-Napoca”.
Printre noutățile acestei ediții s-a numărat difuzarea de filme și scurtmetraje artistice despre regalitate, scurtmetraje românești. Filmul Discursul Regelui – King’s Speech, care a rulat în prima seară de festival, a fost psihanalizat de Andrea Sabbadini și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor.
Andrea Sabbadini, psihanalist: „Este unul dintre cele mai bune filme britanice din ultima perioadă. Putem să ne dăm seama că ne prezintă și o relație destul de încordată cu părinții, deși una plină de afecțiune. (…) Bâlbâiala nu e din naștere niciodată, ea apare în copilărie. Și este foarte deranjant pentru că este un defect vizibil. În film, putem vedea că este chiar principala cauză a nesiguranței. Practic, de frică, cei în cauză nu reușesc să se exprime. Cu cât frica este mai mare, cu atât bâlbâiala este mai mare”.
Totodată filmul-capodoperă Casablanca a rulat într-o proiecție specială, chiar la 80 de ani de la lansare, iar animația The Queen’s Corgi/Corgi, Cățeii Reginei, în variantă 2D, dublată, i-a adus la cinema și pe cei mai mici dintre spectatori.
Actorul Vlad Ivanov, recunoscut mai ales pentru rolul din 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, a fost în rolul principal în cadrul unui concert-lectură excepțional, dedicat baritonului Georg Ots – Înger întunecat sau demon luminos.
Vlad Ivanov, actor: ,,E întotdeauna foarte frumos să vin la Cluj și să vă întâlnesc din nou pe voi. Publicul a fost extrem de receptiv. Întotdeauna mi-a plăcut să fiu alături de Cristian Hodrea (bas-bariton) și Lelia Serafinceanu (pian), protagoniștii spectacolului. Conceptul de text și proiecție îi aparține lui Radu Rădescu și apare și Irina-Margareta Nistor în spectacol. Este un text minunat, pe mine mă emoționează foarte tare și se simte asta și în sală”.
Festivalul este proiecția românească a European Psychoanalytic Film Festival, care are loc la Londra și a cărui scop este acela de a pătrunde în nivelul profund al psihicului uman, prin cinema, ca o formă de cultură și exprimare.
_______________________
Organizat de: Asociația ARTIS
Cu sprijinul: Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca
Susținut de: Visit Cluj-Napoca
Parteneri: Cinema Victoria, Asociația Studenților Jurnaliști Iași, Ambasada Estoniei la București
Transportator oficial: Tarom
Partener de ospitalitate: Hampton by Hilton
Partener media oficial: Europa FM
Parteneri media: Agerpres, Radio România Iași, Radio România Cluj, Radio România Cultural, Viva FM, Cluj.com, Via Cluj TV, Movienews.ro