Program 23.11.2018

Toate proiecțiile se vor desfăşura la Cinema Muzeul Ţăranului, Bucureşti. Bilete la sală şi pe Eventbook

17:00 Cine-concert: Căruţa fantomă
Foley’Ala feat. Irina Margareta Nistor
Proiecţie de film mut cu sound-design live și un prolog cu Ingmar Bergman
Regia: Victor Sjöström
Suedia, 1921, 86 min.
Dedicat aniversării a 100 de ani de la nașterea regizorului Ingmar Bergman
Psihanalizat de dr. Florian Predescu (Corsica)
Intrarea pe bază de bilete și invitații

„Căruța fantomă” (The Phantom Carriage, în suedeză: Körkarlen, literal: „Căruțașul”) este un film-cult, considerat ca fiind unul dintre reperele majore din istoria cinematografiei suedeze, dar și un punct de referință în creația pentru marele ecran din toate timpurile. Pelicula a avut o influență majoră asupra operei regizorului suedez Ingmar Bergman, care revedea acest film cel puțin o dată de an, folosind apoi imaginea morții din „Căruța fantomă” în filmul „A șaptea pecete” (1957). De altfel, în același an, Victor Sjöström a interpretat rolul principal în alt film emblematic al lui Bergman, „Fragii sălbatici”, care include referințe explicite la „Căruța fantomă”. Formaţia Foley’Ala propune o rezolvare originală pentru coloana sonoră a filmului, bazată pe o mixtură de improvizație și live foley, în care, peste un layout prefabricat, intervin elemente muzicale acustice procesate digital, tehnica sampling-ului îmbinându-se cu instrumentele cântate live. Cunoscătorii fenomenului casetelor video vizionate underground vor avea o surpriză: traducerea în limba română a inserturilor originale ale filmului (în limba suedeză, cu subtitrare în limba engleză), este realizată, pe viu, de inconfundabila „Voce a Filmelor”, criticul de cinema Irina Margareta Nistor.

19:30 Destine – proiecție Regele Mihai al României – despre viaţă
Regia: John Florescu
România, 2017, 30 min.
Invitat: John Florescu
Psihanalizat de Daniela Șerban Păduraru
Intrarea liberă în limita locurilor disponibile

„După 50 de ani de comunism mentalităţile s-au schimbat. Nu te poţi aștepta de la societatea care a avut parte de așa ceva să treacă imediat la democraţie. E imposibil. Sistemul a schimbat oamenii în rău. Acum ei trec cu vederea lucruri care, înainte, ar fi fost inacceptabile. Totul depinde de cei care vor urma. Lucrurile astea nu se fac bătând din palme.” Regele Mihai

20:30 Proiecție Shoplifters / O afacere de familie
Regia: Hirokazu Koreeda
Japonia, 2018, 121 min.
Palme d’Or pentru regie la Cannes
Psihanalizat de Rita Teodoru
Intrarea pe bază de bilete și invitații

Întorcându-se după un tur de furturi din magazine, Osamu și fiul său dau în drumul lor peste o fetiță care pare abandonată. Reticentă la ideea de a găzdui copilul peste noapte, soția lui Osamu acceptă în final să o ia în grijă, după ce află că părinții ei o maltratează. În ciuda sărăciei, familia pare să fie una fericită. Asta până într-o zi, când o întâmplare neprevăzută le dezvăluie brusc secretele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *